Schenck Re-Installation 2007

Slideshow created with Admarket’s flickrSLiDR. Having trouble seeing the slideshow? Photos are also on Flickr.

These slides show the Jan Martense Schenck House as it is being installed in its new location on the 4th floor. In the first few slides, you see the side view of the Nicholas Schenck House, grandson of Jan Martense.

The first step was to lay out the floor boards on a new substructure The boards were originally white pine (Pinus Strobus).

The next step was to erect the posts and braces that form the structure of the walls. These were made from oak (Quercus).

The posts (vertical elements) and beams (horizontal elements) were joined with mortise and tenons that were pinned.

Rigging and scaffolding was used to lift and position the very heavy timbers.

After the wooden sub-structure was built, the interior walls and window frames were inserted.

The attic floor is held up by supports called H bends.

Because the ceiling in the new gallery is higher than its former gallery , a new roof substructure had to be built, matching the pitch of the original roof.

Because of the new height, new roof shingles needed to be added and painted to match the shingles from the 1960 installation.

After paint cross section analysis and on advise of the Curatorial Department, the house was painted red, including the trim as would have been the convention in the 17th c.

Lisa Bruno
Objects Conservator